Autor Witryny/Website by: Leszek Zdrach, Autor fotografii/Photographs by: Leszek Zdrach, Kontakt/Contact: leszekzdrach@gmail.com
Rodzinna Turystyka Aktywna -  Zdrach - Turystyczny Przewodnik po Polsce i nie tylko

Turystyka kulinarna, czyli jak i gdzie
łączyć podróże z przyjemnością

Lokalna kuchnia jako kryterium wyboru kierunku podróży

Turystyka kulinarna to nowy trend, który łączy w sobie pasję do jedzenia i odkrywaniem nowych miejsc i wypoczynkiem. Coraz więcej turystów, jako podstawowe kryterium wyboru kierunku na wakacje wybiera takie miejsca, w których doceni lokalną, tradycyjną kuchnię. Nieustanne poszukiwanie smaków prędzej czy później prowadzi dalej – w miejsca, w których odkryjemy menu, którego nie spotkamy w Polsce. Zarówno kucharze liczący na kulinarne inspiracje, jak i konsumenci poszukujący odmiany w jadłospisie docenią egzotyczne kraje.

Pasję kulinarna można podzielić na dwa rodzaje: smakowanie potraw oraz ich samodzielne przygotowywanie. Niezależnie od tego, czy posiadamy dar łączenia smaków, czy też nasza miłość do jedzenia objawia się wyłącznie w ich spożywaniu, podróżując, możemy odkrywać nowe, ciekawe potrawy.
Chinese Asian young female model eating Grilled octopus on Street in Hong Kong

Egzotyczne kierunki kulinarnych wojaży

Wiele egzotycznych dań możemy spotkać w restauracjach znajdujących się na ternie naszego kraju. Kuchnia tajska nie jest już taką nowością jak kiedyś, jednak prawdziwy tom yum w Tajlandii zjedzony na ulicy Bangkoku będzie na pewno smakował inaczej, niż ten przyrządzony w tajskiej restauracji w Warszawie czy Krakowie. Jeśli chcemy spędzić luksusowe wakacje, Tajlandia zaskoczy nas nie tylko smakami swej kuchni, ale również przepięknymi widokami, tropikalnym klimatem i najwyższej klasy hotelami z bogatym zapleczem SPA. Młodym małżonkom, wybierającym się w podróż poślubną polecamy artykuł: „Miesiąc miodowy wśród smaków Tajlandii, czyli podróż poślubna do Bangkoku”.

Kuchnia jeszcze bardziej egzotycznych zakątków świata, której nie możemy spróbować w polskich warunkach, to już zupełnie inna bajka. Świeże owoce morza w nadmorskiej restauracji na Zanzibarze czy kdam chaa kreoung, czyli smażone z zielonym pieprzem kraby w Kambodży, to smaki, których nie sposób porównać do innych.

Sposób podania potrawy też może nas zaskoczyć!

W kulinarnej turystyce ważne jest nie tylko to, co się je, ale również sposób, w jaki dana potrawa została podane. W Malezji np. możemy spotkać się z wieloma potrawami serwowanymi na ogromnym liściu bananowca. Warto spróbować dania śniadaniowego z ulicznego straganu, czyli Nasi Lemak – to garść ryżu, jajko na twardo, a do tego aromatyczny, ostry sos i malutkie, suszone rybki. Całość zawinięta jest w liść bananowca.

Będąc turystycznym smakoszem, można przywieźć z wakacji nie tylko garść przepięknych wspomnieć i zdjęcia odległych krajobrazów, ale również pomysły na nowe dania, którymi miło zaskoczymy rodzinę i znajomych.

Vendor selling cuisine at street bazaar in Malaysia catered for iftar during Muslim fasting month of Ramadan
The girl eating in the street cafes noodles with chopsticks